Novosti

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Lovački Savez HB Svečanost u povodu 25. obljetnice utemeljenja Saveza upriličena je 14. listopada 2017. u Mostaru. Počela je sv. misom u katedrali, uslijedio je svečani mimohod uzvanika do Trga hrvatskih velikana i spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a završila je svečanom akademijom i domjenkom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Katedrala u Mostaru
Proslava je počela u 10 sati svetom misom u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, koju je predvodio don Luka Pavlović. Nakon što se 300-tinjak uzvanika smjestilo u klupama, u katedralu su ušli stjegonoše. Svaki je stjegonoša nosio zastavu svoje lovačke udruge. Na čelu jedne kolone bio je Pavo Kosić iz Orašja sa zastavom Saveza, a drugu je predvodio Željko Džidić – Džinks iz Mostara noseći zastavu Herceg Bosne.
Don Luka je čestitao nazočnima obljetnicu Saveza i apelirao na lovce da, po uzoru na sv. Franju, slave Stvoritelja ovoga svijeta i brižno čuvaju biljni i životinjski svijet koji je On stvorio.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Aleja platana
Poslije mise, kolona lovaca krenula je prema Trgu hrvatskih velikana. Predvodili su je stjegonoše, ponosna koraka i čvrsto držeći stijeg na kojem se vihorila zastava njihove matične lovačke udruge. Limena glazba davala je svemu dodatnu dozu svečanosti, ali i „pozivala“ Mostarce da zastanu, pogledaju i kažu: „Ovo su lovci? Znamo o njima, ali ovo nismo znali.“

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Trg hrvatskih velikana
Vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, među kojima su svakako i lovci, položili su Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine Saveza i Krešo Ćavar, predsjednik Lovačkog društva „Mosor“ Široki Brijeg i član Upravnog odbora Saveza.
Arpad Sarkany, dopredsjednik Svjetske lovačke asocijacije i Isabelle Lemmens, dopredsjednica Europske lovačke asocijacije, na spomenik su položili buket cvijeća, a Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, zapalio je svijeću.
Na kraju, nazočni su se zajedničkom molitvom koju je predvodio don Luka Pavlović, još jednom sjetili svih umrlih i poginulih lovaca, hrvatskih branitelja.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače
Svečana akademija počela je himnom Bosne i Hercegovine. Klapa „Hrvoje“ iz Mostara zatim je otpjevala „Lijepu našu“, nakon čega je minutom šutnje odana počast umrlim i poginulim lovcima članovima Saveza i hrvatskim braniteljima.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


Nakon čestitki i pozdrava upućenih visokim gostima, među kojima su bili dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Arpad Sarkany, dopredsjednik Svjetske lovačke organizacije, Isabelle Lemmens, dopredsjednica Europske lovačke organizacije, Zdravko Vujnović, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Milan Bakmaz, dopredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, Perica Jukić, predsjednik Kinološkog saveza Herceg-Bosne, Branko Bago, predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne, general-pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, Alojz Dunđer, predstavnik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Donko Jović, ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, uzvanicima se obratio domaćin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne Slavko Marin, čije kompletno izlaganje donosimo u zasebnom tekstu.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


Protokolom je bilo predviđeno da se, poslije predsjednika Marina, uzvanicima obrati Arpad Sarkany, no on je iz opravdanih razloga nešto ranije napustio svečanost. Svoje obraćanje priložio je u pisanoj formi: „Drage dame i gospodo, dragi lovci, veliko mi je zadovoljstvo i čast što vas danas mogu pozdraviti u ime predsjednika CIC-a, gospodina Georga Ammana, te u svoje osobno ime, a ujedno vam i čestitati 25. obljetnicu koju danas svi skupa slavimo.
Ovo je veliko slavlje za vas, jer ste skupa već 25 godina i kroz sve to vrijeme se brinete o raznolikom divljem životinjskom svijetu koji naseljava vaše planine. Strast za lovstvom koja vas veže pruža veliku priliku za prava prijateljstva, a svi znamo da takva prijateljstva traju za cijeli život.
Iznimno nam je drago što je Lovački savez Herceg Bosne članica CIC-a. U budućnosti moramo raditi skupa većim intenzitetom nego sada, a sve u cilju da osiguramo vašu nazočnost u svim zakonima koji se tiču prodaje i izvoza lovačkih trofeja. Nudimo vam svestranu pomoć u rješavanju ovog problema, te vam svima želim ugodno slavlje i odličnu nadolazeću lovnu sezonu.“
Dakle, poslije Slavka Marina, za govornicu je izašla Isabelle Lemmens, pozdravila nazočne i nastavila: „Poštovane dame i gospodo, dragi lovci i cijenjene kolege, prije svega želim zahvaliti u ime predsjednika FACE-a gospodina Michla Ebnera, kao i u ime generalnog tajnika FACE-a gospodina Ludwiga Willneggera Lovačkom savezu Herceg Bosne na pozivu da naša organizacija sudjeluje na proslavi njegove 25. obljetnice.
Lovački savez Herceg Bosne već je 15 godina član FACE-a i na to smo iznimno ponosni. Ove godine FACE obilježava svoju 40. obljetnicu te nam je veliko zadovoljstvo vidjeti Lovački savez Herceg Bosne među 36 članica iz EU-a i Vijeća Europe. Svi skupa predstavljamo više od 7.000.000 lovaca, te veliki broj raznolikih lovačkih kultura i metoda lova. Naša suradnja s Lovačkim savezom Herceg Bosne nešto je što nas raduje, te smo sigurni da ćemo u budućnosti još više promovirati lov, održivost lova, te prirodnu raznolikost na razini cijele Europe, kao i na međunarodnoj razini.
Još jedanput bih svima vama htjela čestitati 25. obljetnicu Saveza, te svima poželjeti dobru lovnu sezonu.“
Nakon što je završila obraćanje, predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Herceg Bosne, Ilija Vrljić, gđi Lemmens uručio je buket cvijeća.
U ime Hrvatskog lovačkog saveza, na svečanosti u Mostaru bio je Zdravko Vujnović, dopredsjednik Saveza. U svome kratkom obraćanju, rekao je: „Zadovoljstvo mi je i čast u ime generala Dečaka i u ime šezdeset tisuća hrvatskih lovaca, Lovačkom savezu Herceg Bosne, našem bratskom savezu, iskreno čestitati jubilarni, 25. rođendan. U Hrvatskom lovačkom savezu imali ste i imat ćete oslonac i pouzdanog partnera. Neka vas čuva dragi Bog, po zagovoru svetoga Huberta.“
Ovom je prigodom Zdravko Vujnović uručio Slavku Marinu prigodno priznanje.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


Glavni pokrovitelj ove svečanosti, dr. Dragan Čović, nakon što je čestitao Savezu njegovih 25 godina, nastavio je: „Današnja proslava izvrsno je osmišljena i organizirana, a o složenosti te organizacije svjedoče stjegovi iza nas, i kao takva sigurno će pomoći da lakše pokažete svijetu sve ono što ste učinili od 1992. do danas. Lovstvo je danas otišlo dalje od običnog hobija ili jednog plemenitog nadmudrivanja. Lovački savez Herceg Bosne i lovstvo općenito, dio je svekolikog sporta, no doprinosi i razvoju gospodarstva Bosne i Hercegovine, osobito na područjima gdje mi djelujemo. S radošću sam prihvatio biti pokroviteljem ove lovačke svečanosti. Pozivam vas da zajedno gradimo i druge vrijednosti hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Čuvajmo zajedno Lovački savez Herceg Bosne.“

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


Prije dodjele povelja, klapa „Hrvoje“ počastila je nazočne „Hercegovinom u srcu“, za što je nagrađena velikim pljeskom.
Lovački savez Herceg Bosne u prigodi 25. obljetnice svoga utemeljenja dodijelio je povelje brojnim institucijama i pojedincima koji su osobito zaslužni za njegov rast i razvoj. Manji dio tih povelja dobitnicima je uručio Slavko Marin na licu mjesta, a ostale će biti uručene naknadno.
„Mislili su mnogi da nas neće biti…“, tim je stihovima klapa „Hrvoje“ ispratila nazočne sa svečane akademije. Puno je simbolike u tim riječima, pa i kad je riječ o slavljeniku, Lovačkom savezu Herceg Bosne.
Na domjenku, u prizemlju „Kosače“, očekivano bogat stol. Susreti, razgovori, sjećanja… Malo zatim, pjesma. Tko bi drugi, nego Bosanci. Poveli su je lovci iz Središnje Bosne, nije se dugo čekalo na harmoniku i vesele Posavljake, propjevali su i još neki… Doista lijep ugođaj na kraju svečanosti kojom je dostojanstveno obilježena 25. obljetnica utemeljenja Lovačkog saveza Herceg Bosne.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE


PROSLAVA 25. OBLJETNICE UTEMELJENJA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE