Novosti

EUROPSKO PRVENSTVO PASA GONIČA

Lovački Savez HB
Na 25. Europskom prvenstvu pasa goniča, koje je održano 15. i 16. rujna 2017. u Crnoj Gori, Ari-Ben, pas Dalibora Pezera iz Gruda, postao je prvak Europe.

Reprezentaciju BiH predstavljao je Kinološki savez Herceg-Bosne, a predvodili su je iskusni kinološki suci Mirko Čolak iz Širokog Brijega i Miran Radišić iz Čitluka, te natjecatelji Dalibor Pezer iz Gruda sa psom STG Ari-Benom i Blago Slišković iz Širokog Brijega sa ženkom IGK Ricom.

Na ovom natjecanju u Solo-kategoriji sudjelovalo je 15 pasa (ocjenjivalo ih je 30 sudaca), a u Pack-čopor kategoriji 8 pasa (ocjenjivalo ih je 16 sudaca).
Pas Ari-Ben, od mogućih 140 bodova ostvario je nevjerojatna 132 boda! To još nitko nikad nije postigao na ovakvom natjecanju i, prema procjeni, proteći će još puno vode da ga netko pretekne.

Golem uspjeh postigao je i natjecatelj Blago Slišković iz Širokog Brijega, koji je sa ženkom IGK Ricom zauzeo četvrto mjesto.
Ovi rezultati pokazuju da Kinološki savez Herceg-Bosne ima pse za najviša postolja. Prošle godine, na 24. European Copu u Zadru, Milenku Luburiću iz Čitluka i njegovoj ženki IGK Beli, treće mjesto izmaklo je za dva boda. Ari-Ben je i prošle godine ganjao zeca više od jednog sata, no kako suci nisu vidjeli zeca ostao je bez plasmana i u konačnici zauzeo osmo mjesto.

Ovo natjecanje bilo je velika promocija BiH i Kinološkog saveza Herceg-Bosne, što trajno ostaje u kinološkim analima Europe. Goniči iz ex-Yu drugu godinu zaredom najbolji su u Europi, pa zaista nema nikakvog razloga da podcjenjujemo ili zanemarujemo vlastite pasmine pasa na račun nekih tuđih.

EUROPSKO PRVENSTVO PASA GONIČAEUROPSKO PRVENSTVO PASA GONIČAEUROPSKO PRVENSTVO PASA GONIČAEUROPSKO PRVENSTVO PASA GONIČA