Novosti

DR. IMRICH ŠUBA NOVI PREDSJEDNIK CIC FORUMA

Lovački Savez HB Pod predsjedanjem dr. Imricha Šube, CIC Koordinacijski Forum za srednju i jugoistočnu Europu održao je svoj izborni i radni sastanak 8. i 9. studenoga u Budimpešti. Sastanku su nazočila izaslanstva lovačkih saveza Mađarske, Slovenije, Slovačke, Rusije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Bugarske.

Po dogovoru i uz suglasnost Lovačkog saveza Republike Srpske i Saveza lovačkih organizaciju u BiH, Bosnu i Hercegovinu na ovom je sastanku predstavljao Lovački savez Herceg Bosne, u čijem su izaslanstvu bili predsjednik Saveza Slavko Marin, te Vlado Soldo i Ivica Lučić.

Na početku zasjedanja odana je počast Antonu Toniju Vrščaju, preminulom predsjedniku CIC Koordinacijskog Foruma, a onda se prešlo na izbor novoga čelnog čovjeka ovoga tijela. Jednoglasnom odlukom, za novog predsjednika CIC Koordinacijskog Foruma za srednju i jugoistočnu Europu u idućem jednogodišnjem mandatu izabran je Slovak dr. Imrich Šuba, dugogodišnji dopredsjednik Foruma, a za dopredsjednika Vasil Vasilev, predsjednik Lovačkog saveza Bugarske.

U radnom dijelu sastanka prva je tema bila afrička svinjska groznica, o kojoj su vrlo kvalitetne prezentacije iznijeli dr. Imrich Šuba i Tamas Marghescu. Uslijedila je opširna, stručna i zanimljiva rasprava o ovoj opasnoj i na našim prostorima malo poznatoj bolesti divljih i domaćih svinja.

Prvi dan zasjedanja završio je izvješćem Arpada Sarkanyja, dopredsjednika CIC-a, o statusu smeđeg medvjeda u Rumunjskoj, odnosno o problemima oko gospodarenja i zabrane lova medvjeda u toj zemlji. Gotovo je nevjerojatan podatak da se brojno stanje medvjeda u Rumunjskoj procjenjuje na oko 7000 jedinki, a da je lov medvjeda potpuno zabranjen.

Svečanu večeru za sve sudionike Foruma priredio je počasni predsjednik CIC-a Bernard Loze, koji se osim kao dobar domaćin predstavio i kao izvrstan glazbenik na gitari.

Drugi dan zasjedanja započeo je temom: Status čaglja u zemljama članicama Foruma, odnosno zemljama srednje i jugoistočne Europe, o čemu su referirale sve zemlje sudionice Foruma.

Jako zapažen referat o stanju čaglja u Bosni i Hercegovini podnio je mr. sc. Vlado Soldo, predsjednik Stručnog vijeća za lovstvo Lovačkog saveza Herceg Bosne. Predstavio je sistematiku, opis i rasprostranjenost čaglja kao vrste, zatim pojavu čaglja te njegov zakonski i gospodarski status u BiH.

Bilo je zanimljivo čuti informacije o stanju i populacijama čaglja u pojedinim zemljama, kao i o problemima s kojima se te zemlje susreću u gospodarenju ovom vrstom.

Nakon čaglja razmatrana je još jedna tema vezana za UNESCO-ovu kulturnu baštinu koja se odnosi na lovstvo i načine pristupanja UNESCO-ovoj kulturnoj baštini.

Ovo vrlo sadržajno i uspješno dvodnevno zasjedanje CIC Koordinacijskog Foruma za srednju i jugoistočnu Europu završilo je zajedničkim ručkom, gdje je predsjednik Saveza Slavko Marin iskoristio prigodu te čelnicima CIC-a i CIC Koordinacijskog Foruma uručio Povelje dodijeljene ovim institucijama u povodu 25. obljetnice utemeljenja Lovačkog saveza Herceg Bosne.


DR. IMRICH ŠUBA NOVI PREDSJEDNIK CIC FORUMADR. IMRICH ŠUBA NOVI PREDSJEDNIK CIC FORUMADR. IMRICH ŠUBA NOVI PREDSJEDNIK CIC FORUMADR. IMRICH ŠUBA NOVI PREDSJEDNIK CIC FORUMA