Novosti

KAPITALAC IZ MAĐARSKE STIGAO U HERCEGOVINU

Lovački Savez HB Na Svjetskoj ljestvici trofeja, jelen kojeg je prošle godine u Mađarskoj odstrijelio poznati mostarski lovac Zoran Dujmović, ušao je među prvih 40 najjačih trofeja na svijetu, a na regionalnoj razini je na visokom četvrtom mjestu na Balkanu.

Jelenska rika, taj iskonski zov prirode i vječne borbe za opstanak, spojen u nekoj čudnoj, neraskidivoj magiji s iskonskim ljudskim nagonom i vječnom strašću za lovom, početkom rujna 2017. odveo je u mađarsko lovište Gemenc, blizu grada Szekszarda, poznate hercegovačke lovce i poduzetnike: Zorana Dujmovića, Dragana Vrankića, Damira Vrljića i Ivana Primorca. „Bilo je to točno 1. rujna prošle, 2017. godine, na moj rođendan, gdje sam sa svojim prijateljima, u lovu, proslavio 62. rođendan i 40 godina lovačkog staža“, s dozom emocija započinje Zoran Dujmović svoju priču o lovu jelena u Mađarskoj. Ovi lovci lovili su jelena običnog u tome poznatom otvorenom komercijalnom lovištu, u lovu koji je bio ranije najavljen i koji je profesionalno isplaniran i pripremljen do u tančine, na način kako to i dolikuje vrhunskim lovištima ovakvoga tipa.

Prema kazivanju mađarskih domaćina u lovištu je uočen jelen kapitalac kakav se rijetko viđa i kakav nije viđen u ovome lovištu. Upravo je taj jelen bio namijenjen za Zorana Dujmovića. „Nije bilo ni malo lako uloviti ga. Imao sam četiri neuspješna izlaska. Tek peti izlazak, peto jutro lova i traženja jelena koji je bio namijenjen za mene, urodilo je plodom i bilo uspješno“, kazuje Dujmović te nastavlja: „Vidio sam u lovištu trideset zlatnih jelena, ali oni me jednostavno nisu zanimali, kao da nisu ni postojali, moj je cilj bio ovaj jelen i sretan sam da sam ga dobio“.

Petoga jutra, ranom zorom, jelen je odstrijeljen na udaljenosti od 250 metara, lovačkim karabinom 300 Winchester Magnum. Odmah je svima bilo jasno da je doista riječ o kapitalnom jelenu, o vrhunskom trofeju koji će zauzeti vrlo visoko mjesto na CIC svjetskoj rang-listi najjačih trofeja jelena odstrijeljenih u otvorenim lovištima, a što su poslije potvrdile ocjene rogova od strane mađarskih i međunarodnih CIC eksperata za ocjenjivanje lovačkih trofeja. Prva su mjerenja pokazala da je riječ o trofeju vrijednom 244,09 CIC točaka, što je potvrđeno i od strane CIC lovnih eksperata s konačnom ocjenom od 244,42 CIC točaka. O kakvoj je trofejnoj vrijednosti riječ najbolje svjedoče usporedbe s najjačim trofejima jelena na Svjetskoj ljestvici trofeja, gdje je Dujmovićev jelen ušao među prvih 40 najjačih trofeja na svijetu, a na regionalnoj razini je na visokom četvrtom mjestu na Balkanu.

Ostali sudionici ovoga nezaboravnog lova također su stekli lijepe jelenske trofeje koji će krasiti njihove lovačke konobe i buditi lijepa lovačka sjećanja, a ovaj lovački uspjeh zajednički je proslavljen u društvu prijatelja u lovačkoj kući kod Dujmovića, kada je ovaj vrhunski trofej jelena iz Mađarske stigao u Hercegovinu, točnije u Mostar.