Novosti

LOVAČKA VEČER HLU-a „ORAO“ ČITLUK

Lovački Savez HB U Hotelu „Brotnjo“ u Čitluku, 13. travnja 2018., okupilo se više od 400 uzvanika i u odličnu ozračju, uz hranu, piće i bogatu tombolu, proslavilo tradicionalnu lovačku večer HLU-a „Orao“ Čitluk.

Večer je počela hrvatskom himnom i minutom šutnje u počast svim poginulim braniteljima i preminulim lovcima Brotnja.

Među uzvanicima na ovoj lovačkoj svečanosti bili su: dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Tomislav Martinović, dopredsjednik Skupštine HNŽ-a, Tomislav Leko, veleposlanik BiH u Beču, Stjepan Krasić, ministar prometa i veza u HNŽ-u, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čitluk, Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, fra Goran Azinović, predstavnici Kinološkog saveza Herceg-Bosne, te brojni gosti iz drugih lovačkih udruga.

Obraćajući se nazočnima, Stojan Musa, predsjednik HLU-a „Orao“ Čitluk, istaknuo je uspjehe koje ova udruga postiže u lovnom streljaštvu i kinološkim aktivnostima. „Rad udruge bio bi još bolji, ako se riješi pitanje lovišta, koje ova udruga, nažalost, još uvijek nema. No iskreno se nadam da će to u bliskoj budućnosti biti riješeno“, rekao je predsjednik Musa.

Načelnik Općine Čitluk, Marin Radišić, iskazao je zadovoljstvo brojem okupljenih lovaca i cijenjenih gostiju. I on se osvrnuo na problem lovišta, vjerujući da će ova udruga, zajedno s čelništvom druge čitlučke lovačke udruge, pronaći rješenje u okviru zakonske regulative. Prigodnim riječima okupljenima se obratio Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne, naglasivši da se Brotnjo može pohvaliti odličnim rezultatima i istaknutim pojedincima u kinološkom uzgoju.

Predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Slavko Marin, također je izrazio uvjerenje da će problem lovišta u Brotnju biti uskoro riješen na zadovoljstvo svih lovaca. Govoreći o značenju lovačkih večeri, Marin je rekao: „Ove lovačke večeri identitet su Hrvata lovaca u BiH. Ovo nema nitko, a mi koji to imamo, ponekad nismo ni svjesni koliko je to vrijedno i što nam to znači. Nastavite ovako i naša budućnost kao hrvatskog lovačkog saveza je neupitna.“

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, pohvalio je organizatore i kazao kako okupljanja poput ovog šalju jasnu poruku da su se Hrvati u BiH u stanju uspješno organizirati. „Moramo očuvati Lovački savez Herceg Bosne, to je naš savez, kao i Kinološki savez Herceg-Bosne, jer to je doprinos koji kao narod dajemo trajnoj borbi da osiguramo svoju jednakopravnost i konstitutivnost u BiH“, kazao je dr. Dragan Čović.

Uz stalan i predan rad na unaprjeđenju lovstva, lovci HLU-a „Orao“ djeluju i humanitarno, pa je udruzi „Susret“, udruzi prijatelja i roditelja djece s posebnim potrebama, uručena donacija od 1000 KM.

Na ovogodišnjoj lovačkoj večeri HLU-a „Orao“ Čitluk, zahvalnica za potporu radu Udruge uručena je dr. Draganu Čoviću.
Odličje prvoga reda posmrtno je dodijeljeno Ivanu Šaravanji, a Odličje drugoga reda Mati Kvesiću, Žarku Peharu, Ivanu Glamuzini, Mati Stojiću, Veselku Milićeviću i Zvonimiru Martinoviću.

Priznanje „Počasni lovac“ dodijeljeno je Žarku Ostojiću.
Priznanje za nesebičan doprinos promicanju lovstva i unaprjeđenju rada HLU-a „Orao“ Čitluk, dobili su: Marin Radišić, Mario Radišić, Mate Prusina, Toni Pinjuh, Goran Zovko, Toni Musa, Mario Kvesić, Oliver Beljo, Zoran Martinović, Blago Milićević, Marijan Dugandžić, Zoran Milićević, Tomislav Luburić, Marijan Luburić, Dragan Lesko, Mirko Nikolić i Mario Milićević.

Šesnaest pripravnika dobilo je diplome o položenom lovačkom ispitu, a među njima je i Daniela Dugandžić, prva lovkinja u „Orlu“.
Zanimljiv dio programa svakako je bila lovačka tombola s velikim brojem vrijednih nagrada, među kojima je bilo osam lovačkih pušaka.

Pokrovitelj ove lovačke svečanosti bilo je „Central osiguranje“.
Lovce i uzvanike zabavljao je trio „D“ (Drago, Dejo i Damir). Uz gusle, gangu i bećarac, veselje je potrajalo do jutarnjih sati.