Novosti

Veleposlanik Austrije priredio svečani prijam za predsjednike lovačkih saveza u Bosni i HercegoviniVeleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Martin Pammer, 22. lipnja 2018. u Sarajevu, upriličio je svečani prijam i večeru za predsjednike lovačkih saveza u BiH.

Prijmu su nazočili Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Muhamed Hodžić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH i Stevan Drašković, dopredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

Svečanom prijmu nazočio je i Ralf Muhlbacher, prijatelj austrijskog veleposlanika, lovac i prior međunarodnog lovačkog udruženja „Red svetog Huberta“ iz Beča.

Na svečanoj večeri, u ugodnom lovačkom ozračju, razmijenjene su brojne informacije i usporedbe o organizaciji, stanju i prilikama u lovstvu u Bosni i Hercegovini i Austriji.

Spomenut je, naravno, i povijesni kontekst utjecaja Austrije na lovstvo Bosne i Hercegovine, kada su za vladavine Austro-Ugarske doneseni prvi zakonski propisi o lovstvu i udareni temelji organiziranom lovstvu u BiH.

Težišna tema razgovora bila je suradnja lovaca Bosne i Hercegovine i Austrije na svim poljima koja bi, posebice za lovstvo u BiH, bila od velike koristi i značenja, osobito zbog činjenice da austrijsko lovstvo ima dugu tradiciju i uživa velik ugled u europskim i svjetskim razmjerima, te da je Austrija svjetska lovačka velesila od koje se ima i može mnogo toga preuzeti i naučiti.

Na svečanoj večeri, uz prijateljske, otvorene i srdačne razgovore svih sudionika, bilo je riječi i o konkretnim oblicima suradnje, ponajviše o zakonskim rješenjima iz oblasti lovstva i usklađivanju zakonskih propisa u BiH sa standardima Europske unije.

Razgovaralo se i o lovstvu kao gospodarskoj grani i suradnji na polju razvoja lovnog turizma kao velikog i neiskorištenog potencijala koji je nekad bio prepoznatljiv bosanskohercegovački brend u svijetu, kao i o razmjeni praktičnih iskustava na terenu kroz međusobne posjete lovištima BiH i Austrije.

„Bila je to uistinu jedna ugodna večer, gdje smo uz prijateljske, otvorene i srdačne razgovore dotaknuli brojna pitanja i otvorili brojne teme, uz pokazanu želju svih sudionika za suradnjom na području lovstva, te u tom smislu očekujem konkretizaciju i međusobne posjete lovištima u BiH i Austriji“, sažeo je svoje dojmove predsjednik Slavko Marin, koji je tom prigodom austrijskom veleposlaniku uručio monografiju Saveza „Dvadeset godina pod stijegom Herceg Bosne“.