Novosti

PRVI SASTANAK NOVOG UPRAVNOG ODBORA SAVEZAUpravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosne u Mostaru je 13. rujna 2018. održao svoju redovitu, ujedno i konstituirajuću sjednicu, prvu nakon izborne Skupštine Saveza održane 26. svibnja 2018.

Prvi zadatak Upravnog odbora na ovome sastanku trebao je biti izbor članova radnih tijela Saveza. No kako pojedina županijska vijeća za lovstvo nisu delegirala svoje predstavnike u ta tijela, donesena je odluka da se to učini na idućoj sjednici Upravnog odbora, nakon konsultacija na razini županijskih vijeća za lovstvo.

U nastavku sjednice, predsjednik Saveza Slavko Marin informirao je Upravni odbor o aktivnostima Saveza nakon prošle izborne Skupštine, a potom su izvješća o aktivnostima i poteškoćama u svojim sredinama podnijeli predsjednici županijskih vijeća za lovstvo.
Nakon iscrpne rasprave o ostalim točkama dnevnog reda, Upravni odbor Saveza donio je odgovarajuće odluke ili zaključke.

Poštujući odluku Skupštine, Upravni odbor Saveza krenuo je u proceduru izmjena i dopuna Statuta Saveza, obvezujući županijska vijeća za lovstvo da najkasnije do 15. studenoga 2018. dostave prijedloge izmjena i dopuna Statuta. Za provedbu postupka izmjena i dopuna zaduženo je Povjerenstvo za statutarna i pravna pitanja Saveza.

Savez i njegove članice trebaju pristupiti provedbi ciklusa izobrazbe i polaganja lovačkog ispita u 2018. godini u skladu sa Zakonom o lovstvu Federacije BiH i Pravilnikom o programu, uvjetima i načinu polaganja lovačkog ispita.

Članice Saveza jesensku lovnu sezonu 2018./2019. otvorit će sukladno Zakonu o lovstvu Federacije BiH i Pravilniku o vremenu lova lovostajem zaštićene divljači, sukladno dogovoru o zajedničkom otvaranju lova na razini županijskih vijeća za lovstvo, i poštujući nadnevak održavanja izbora u BiH, 7. listopada.

Blagdan sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca Lovačkog saveza Herceg Bosne, treba se obilježiti u svim članicama svečano i dostojanstveno, a kao središnja manifestacija upriličit će se lovački bal u Novom Travniku, koji će zajednički organizirati LD „Pavlovica“ Novi Travnik i Županijsko vijeće za lovstvo Županije Središnja Bosna.

Na razini Saveza i županijskih vijeća za lovstvo treba se organizirati izobrazba i polaganje lovočuvarskog ispita, prema Nastavnom planu i programu izobrazbe lovočuvara. Sve članice Saveza, najkasnije do 1. studenoga 2018., trebaju dostaviti svoje potrebe za izobrazbom i polaganjem lovočuvarskog ispita.

Upravni odbor Saveza odlučio je i ove godine tiskati zidni i stolni lovački kalendar za 2019. godinu.
Članice Saveza svoja dugovanja Savezu trebaju podmiriti najkasnije do 1. studenoga 2018. godine.

Upravni je odbor usvojio i zaključke vezane za posjet novoizabranog vodstva Saveza predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH, zatim za sudjelovanje predstavnika lovačkih udruga članica Saveza iz Brčko-Distrikta na sjednicama Upravnog odbora, te za održavanje sjednica Upravnog odbora po županijskim vijećima za lovstvo, gdje bi vijeća bila domaćini.