Novosti

LOVAČKI BAL U NOVOJ BILOJOvogodišnju proslavu blagdana sv. Huberta lovci Lovačkog društva „Pavlovica“ Novi Travnik započeli su paljenjem svijeća na spomen-obilježju u središtu grada za sve poginule i umrle lovce i branitelje, te sv. misom u crkvi sv. Josipa u Rankovićima. Misu je predvodio mons. prof. dr. sc. Pavo Jurišić, rođeni Novotravničanin, a domaćin je bio župnik don Miljenko Džalto.

U Središnjoj Bosni, kroz Županijsko vijeće za lovstvo, lovci nastoje proslavu spomendana svoga zaštitnika podignuti na višu razinu. Prije nekoliko godina zaživjela je ideja da svake sljedeće godine domaćin obilježavanja Svetog Huberta i lovačkog bala bude drugo lovačko društvo. Prošle godine, iz poštovanja prema generalu Praljku, lovački bal nije održan. Ove je godine domaćin i organizator bala bilo Lovačko društvo „Pavlovica“ iz Novog Travnika, a suorganizator Županijsko vijeće za lovstvo Središnje Bosne. Bal je održan 2. studenoga 2018. u svadbenom salonu „Maja“ u Novoj Biloj.

Protokolarni dio bala počeo je „Lijepom našom“ i minutom šutnje u počast umrlim i poginulim lovcima i braniteljima. Dobrodošlicu nazočnima zaželio je Stipo Zlatunić, predsjednik LD-a „Pavlovica“, a prigodne riječi uputili su i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Fabo Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Novi Travnik i lovac „Pavlovice“, te Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, koji je naglasio značenje obilježavanja Svetog Huberta na ovoj razini i okvalificirao događaj kao veličanstven. Predsjednik Marin također je rekao da normativno-pravna uređenost lovstva u Federaciji BiH nije završena, u Županiji Središnja Bosna gotovo nije ni počela, ali ljubav lovaca prema prirodi i zajedništvu dobar je znak da će se i to završiti na sveopće dobro.
Nakon uvodnih govora, bal je zdravicom otvorio Stipo Zlatunić, a „Jandrić bend“ zasvirao je valcer.

Lovci u svečanim odijelima, bili su dostojna slika lovca na balu. Stol bogat, tombola još bogatija. „Jandrić bend“ napravio je ozračje kakvo bal zaslužuje. Zastave lovačkih društava i lovački dekor… Pa ipak, sve su to na neki način zasjenile dame. Hrvatske narodne nošnje, živost boja i materijala, ljepota i radost, zaslužuju puno više od komplimenta. Valja priznati, bez ženske ljepote, bal ne bi bio to što jest.

Tijekom večeri upriličena je jedna skromna protokolarna svečanost, čiji su akteri bili čelnici LD-a „Pavlovica“ Novi Travnik i LD-a „Mosor“ Široki Brijeg, bratskih lovačkih društava. Obraćajući se domaćinima i svim nazočnima, Krešo Ćavar, predsjednik LD-a „Mosor“ Široki Brijeg, izrazio je, među ostalim, želju za što više zajedništva među Hercegovinom, Središnjom Bosnom i Posavinom, nakon čega je u ime „Mosora“ LD-u „Pavlovica“ darovao reljef širokobriješke crkve, a predsjedniku Zlatuniću i predsjedniku Saveza Marinu prigodne darove. Srdačno mu je uzvratio predsjednik „Pavlovice“ Stipo Zlatunić, izrazivši nadu da će i druga društva slijediti ovaj primjer i činom bratimljenja iskoračiti ka većem zajedništvu.

Na tomboli je bilo 76 dobitaka, među njima i šest lovačkih pušaka. Slika sv. Huberta, rad i dar Ante Mamuše, akademskog slikara iz Novog Travnika, izvučena je kao posljednja tombola, tako da i početak i kraj ove svečanosti budu u znaku sv. Huberta.

LD „Pavlovica“ zahvaljuje svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj veličanstveni skup, na poseban način KUD-u „Stari hrast“ čije su članice u narodnim nošnjama prodavale tombolu i svojom ljepotom doprinijele ugođaju. Zahvaljuje gostima lovcima iz Neuma, Širokog Brijega, Gruda i Tomislavgrada te članovima lovačkih društava iz Županije Središnja Bosna. Zahvaljuje, naravno, i svim sponzorima i donatorima, bez kojih sve to ne bi bilo moguće upriličiti.