Novosti

IZASLANSTVO SAVEZA NA SASTANKU U SOFIJISjednica CIC Koordinacijskog Foruma za srednju i istočnu Europu, uz sudjelovanje izaslanstava iz Bugarske, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Albanije, Rusije i BiH, održana je 9. i 10. prosinca 2018. u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

Lovstvo BiH predstavljala su izaslanstva Lovačkog saveza Herceg Bosne i Saveza lovačkih organizacija u BiH. U izaslanstvu Lovačkog saveza Herceg Bosne bili su predsjednik Slavko Marin i tajnik Ivica Lučić.

Uz izaslanstva nacionalnih lovačkih saveza, sjednici je nazočio generalni direktor CIC-a (Svjetske lovačke organizacije), Mađar Tamas Marghescu.
Sudionici Foruma okupili su se noć uoči sjednice na zajedničkoj večeri koju su bugarski domaćini upriličili u nacionalnom restoranu „Vodenitsata“, smještenom u Vitosha Parku na periferiji Sofije. Tom je prigodom goste pozdravila potpredsjednica Vlade Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva, kao i predstavnici bugarskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Službeno zasjedanje Foruma otvorilo je radno predsjedništvo u sastavu: Tamas Marghescu, generalni direktor CIC-a, Imrich Šuba, predsjednik CIC Foruma, Vasil Vasilev, dopredsjednik CIC Foruma i Sonia Supekova, predsjednica CIC kluba žena „Artemida“.

Najviše zanimanja sudionika Foruma pobudila je afrička svinjska kuga, bolest o kojoj su izvješća podnijele sve zemlje sudionice Foruma. Vrlo zanimljivo i opširno o afričkoj svinjskoj kugi govorili su predstavnici zemalja u kojima se ova bolest pojavila, poput Mađarske, Slovačke, Rumunjske, kao i Bugarske i Rusije. U ime Bosne i Hercegovine, izvješće o svinjskoj kugi zajednički su podnijeli predstavnici obaju lovačkih saveza. U izvješću stoji da u BiH nije evidentirana pojava afričke svinjske kuge i da su mjerodavne institucije poduzele niz mjera i aktivnosti na prevenciji i sprječavanju unosa afričke svinjske kuge u BiH, u čijoj realizaciji i provedbi vrlo aktivno sudjeluju lovci i lovačke organizacije.

Kao rezultat rasprava o ovoj bolesti, a s obzirom na njezina izolirana žarišta u pojedinim zemljama, nametnuo se zaključak da je njezina pojava i širenje uzrokovano više ljudskim faktorom, a manje prirodnim migracijama divljih svinja.

Druga tema ovog sastanka bila je percepcija lovstva i njegova društvena prihvaćenost. U raspravi o toj temi istaknuta je negativna uloga elektroničkih medija i društvenih mreža u kreiranju javnog mišljenja o lovstvu i njegovoj promidžbi u svijetu. U tome, možda i nesvjesno, često sudjeluju i sami lovci nepromišljenim objavama na društvenim mrežama, dajući tako povod za kritike i doprinoseći negativnom mišljenju javnosti o lovstvu. O tome će ubuduće trebati više poraditi u edukacijskom i informativnom smislu.

Na Forumu se također razgovaralo o ekonomskoj dimenziji lovstva u smislu ekonomskih pokazatelja ulaganja u lovstvo i lovišta, kao i o pokazateljima dobiti odnosno profita od lovstva, komercijalnog lova i pratećih sadržaja. Pod motom „Jedan euro po lovcu“, čelni ljudi CIC Foruma pokušali su nametnuti ideju da sve zemlje članice CIC Foruma preko svojih vlada uplate jedan euro po lovcu na račun CIC-a, kako bi se stvorio jedan kvalitetan fond iz kojeg bi se financirale potrebe i projekti lovstva nacionalnih lovačkih saveza. Ova ideja, međutim, nije podržana od strane sudionika Foruma, koji i nemaju ovlast donositi bilo kakve odluke u ime vlada svojih zemalja.

Ovaj sastanak je bio i izborni, pa je tako za predsjednika CIC Koordinacijskog Foruma za srednju i istočnu Europu izabran Vasil Vasilev, predsjednik Saveza lovaca i ribolovaca Bugarske, a za dopredsjednicu Irina Lebedeva iz Saveza lovaca i ribolovaca Rusije. Uz to, članovi Foruma su predložili i izglasali da predsjednik Foruma obvezno bude član Izvršnog odbora CIC-a, što do sada nije bio slučaj.

Izborom novih čelnika završena je sjednica CIC Koordinacijskog Foruma u Bugarskoj, a nova, o temi gospodarenja krupnim zvijerima, zakazana je za kraj veljače 2019. u Rumunjskoj.