Novosti

LOVAČKIM BALOM PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. HUBERTA

Lovačkim balom upriličenim 9. studenoga 2019. u Svadbenom salonu „FIS“ Vitez, kojem je domaćin bilo Lovačko društvo „Sokol“ iz Nove Bile, obilježen je ovogodišnji blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca Lovačkog saveza Herceg Bosne.

Glavni razlog da LD „Sokol“ iz Nove Bile bude domaćin ove proslave, jest 25. obljetnica njegova osnutka. Odlukom Županijskog vijeća za lovstvo Središnje Bosne, svaka članica Vijeća trebala je kupiti najmanje 20 ulaznica i uplatiti 100 KM za lovačku tombolu, čime su se i ostale udruge pridružile organizaciji jednoga ovako zahtjevnog događaja.
Osim domaćih lovaca, očekivano najbrojnijih, zabavi su nazočili članovi Upravnog odbora i drugih tijela Lovačkog saveza Herceg Bosne, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti različitih razina, članovi lovačkih udruga s područja Središnje Bosne, Posavine (Orašje), Hercegovine (Mostar), Žepča, Vareša, Sarajeva i Republike Srpske (Kneževo i Šipovo). Iz Hrvatske su došli predstavnici LD-a „Prepelica“ Šag-Nard (Valpovo), s kojima je LD „Sokol“ u bratskom odnosu.

Pozivu na ovu proslavu ljubazno su se odazvale brojne supruge i djevojke lovaca, što joj je dalo upečatljiv šarm i posebnu ljepotu.

Program je vodila Ilijana Budimir Trupina, a glazbeni dio programa upotpunili su „Josip i Mario“ band, vokalni sastavi „Lašvanske dive“ HKC-a Nova Bila i Skupina žena „Čuvarice tradicije“.

Program je započeo „Lijepom našom“, nakon čega su se nazočnima obratili Drago Marjanović, predsjednik LD-a „Sokol“ Nova Bila, Marinko Matošević, prvi predsjednik „Sokola“, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne. U njihovim je riječima, bez obzira na nezadovoljstvo što se u Središnjoj Bosni već više godina ne uspijeva provesti Zakon o lovstvu, ipak bilo dovoljno vjere da će se ti problemi riješiti, ponajprije zahvaljujući jedinstvu lovaca, njihovu strpljenju i spremnosti da ustraju u svome zadatku očuvanja prirode i života u njoj.

Vrlo dojmljivo, nazočnima se obratio i gvardijan fra Drago Pranješ Čarli, pozvavši lovce da budu istinski zaštitnici prirode i njezini čuvari, i da odgovorno upravljaju blagodatima koje nam je Gospodin dao na raspolaganje.

U programu koji je uslijedio, svi su mogli uživati. Pjesme, plesovi i igre iz svih krajeva Hrvatske, Bosne, Hercegovine, iz okruženja… Nastupila je i pjevačka skupina LD-a „Sokol“, otpjevavši „Sokolicu“, dojmljivu pjesmu posvećenu damama. Na trenutak, u jednoj noći, kroz pjesmu i igru povezali su se Zagora, Slavonija, Herceg Bosna, Zagorje, Istra, Lika, Velebit i Dalmacija.

Događaj ovakve razine ne bi, naravno, bilo moguće organizirati bez sponzora, koji su pomogli koliko su mogli. Za tombolu su osigurane 43 nagrade, ukupno vrijedne približno 10.500 KM.

U prvom dijelu tombole izvlačile su se manje vrijedne nagrade, a u drugom lovačke puške. Zanimljivo, neki su dobitnici svoje lovačke puške darovali, nisu ih uzeli za sebe. Tako je Zlatko Belić, gost iz Slavonije, lovačku pušku darovao svom lovačkom kumu Miroslavu Mariću, a Dario Arnaut, također gost iz Slavonije, karabin „Bergara“, sponzora „Central osiguranja“ vrijedan 1500 KM, darovao je svom kumu Dragoljubu Bobašu.

Ovogodišnja proslava Svetog Huberta, dobro organizirana i provedena, prošla je bez ikakvih problema i zaslužuje visoku ocjenu. Bilo je ovo njezino četvrto izdanje, preskočena je samo pretprošle godine zbog tragičnih događaja u sudnici u Haagu. Ideja o ovakvoj vrsti zabave u Središnjoj je Bosni dobro prihvaćena. Možda je prihvate i drugi, pa to postane dijelom lovačke tradicije Hrvata u BiH.