Novosti

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA SAVEZA U LOVU U ODŽAKUNakon što su dan prije održali službeni sastanak, članovi Upravnog odbora Lovačkog saveza Herceg Bosne, 15. prosinca 2019., okupili su se u hotelu „Euro“, obučeni u radna lovačka odijela i spremni za lov. Došli su i pozvani gosti, među njima i predsjednik županijske vlade Đuro Topić te predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić. Dan je bio vedar i prohladan, temperatura oko ništice, taman da je lovcima lakše kretati se po kišom natopljenoj podlozi.


Nakon što je domaćin Dragan Guberac, predsjednik LD-a „Fazan“ Odžak i dopredsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, pozvao lovce na zborno mjesto, odatle su autima došli do lovačke kuće sekcije „Lipa“ u Potočanima, gdje su ih dočekali „domaćini kuće“ Ilija Grgić i njegova supruga Janja. Uz vatru s ognjišta i pripremljen doručak, uz domaću šljivu i viljamovku te uz lozu, ćupter i suhe smokve koje su donijeli Hercegovci, tridesetak okupljenih lovaca ugodno je provelo vrijeme do polaska u lovište.

Na poziv Grge Grgića, lovnika LD -a „Fazan“ Odžak, lovci su se postrojili, nakon čega ih je Dragan Guberac najprije pozdravio i zahvalio im na dolasku, a potom ih i informirao o programu druženja i samom lovu. Nakon što su se podijelili u dvije grupe, lovci su u pratnji svojih vođa pošli u lovište.

Domaći lovci došli su sa psima ptičarima, bez kojih je ovakav lov nezamisliv. Lagano su se „češljale“ različite parcele, od onih obraslih šumom do livada, kukuruzišta i oranica. Sunce je bilo odmrznulo zemlju, posebice oranice, pa su se lovci većinom držali okrajaka, a psi su odrađivali ostali dio terena. Odstrijeljeno je nekoliko fazana, a nekolicina ih se spasila preletjevši novoizgrađenu trasu autoceste Svilaj – Odžak, koja još nije u funkciji.

Kako se bližilo podne, sunce je bivalo sve jače i dio odjeće postao je viškom. Koraci su bili sve teži i kraći, pa je najlogičnije bilo vratiti se u lovačku kuću u Potočanima. A tamo, jedno se meso već skida, drugo se stavlja na roštilj, sve uz gutljaje Ilijine šljivovice. Neki su lovci kasnili, što zbog umora, što zbog ponekog kilograma viška. Stojan-Stole Musa iz Čitluka, uz ova dva razloga imao je i treći – morao je nositi tri odstrijeljena fazana.

Ručak obilan, raznovrstan i ukusan, u lovačkom štihu. Oči se ne mogu nagledati. „Sve je ovo inače u ponudi ove kuće“, kaže domaćica Janja, čija obitelj ovdje često ugošćuje svoje prijatelje lovce.

U međuvremenu, odana je počast odstrijeljenoj divljači, kad je predsjednik Guberac još jednom zahvalio svim sudionicima lova, prirodi što je podarila ovakav lovački užitak i obitelji Grgić koja je jako ljubazno ugostila lovce.

Predsjednik Saveza Slavko Marin zahvalio je članovima Županijskog vijeća za lovstvo Posavske županije na gostoljubivosti koju su pokazali u dva dana boravka kod njih. Istaknuo je da su njihove članice primjer dobroga gospodarenja lovištem i suradnje sa Savezom i širom zajednicom.

U ime Županijskog vijeća za lovstvo Posavske županije, Marinko Džoić, član Upravnog odbora Saveza, obećao je da će i iduće godine ova županija, odnosno jedna od njezinih lovačkih udruga, biti domaćin ovakvog susreta.