Novosti

SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNENa dnevnom redu sjednice Upravnog odbora Lovačkog saveza Herceg Bosne, održane 14. prosinca 2019. u Odžaku, bile su sljedeće teme: rad Saveza i županijskih vijeća za lovstvo od prošle do ove sjednice, izobrazba lovnika, zakup zgrade za smještaj Saveza u vojarni „Rodoč“ u Mostaru, potpora izgradnji streljane LD-a „Mosor“ Široki Brijeg, financijsko stanje u Savezu te novi zakon o lovstvu Federacije BiH.

Govoreći o radu Saveza u proteklom razdoblju, predsjednik Slavko Marin naveo je organiziranje i provedbu lovačkih ispita, sudjelovanje predstavnika Saveza na lovačkim večerima udruga i na međunarodnom sajmu lova u Banjoj Luci, obilježavanje blagdana sv. Huberta, sastanke s predstavnicima vlade Hercegovačko-neretvanske županije oko izmjena tamošnjeg zakona o oružju i streljivu, tehničke pripreme za izradu nove serije lovačkih iskaznica, tiskanje lovačkog kalendara, božićno-novogodišnje čestitke i božićnog broja Hoopa! te sudjelovanje predstavnika Saveza na sastanku Županijskog vijeća za lovstvo Zapadnohercegovačke županije u Grudama.

U izvješćima o radu županijskih vijeća za lovstvo, uglavnom je bilo riječi o lovačkim ispitima, otvaranju lovne sezone, lovačkim večerima, proslavi blagdana sv. Huberta i unosu divljači u lovište. Neki od predsjednika spomenuli su i određene probleme s kojima se susreću njihove udruge. Tako je Tomo Hrgovčić istaknuo zabranu lova koja u Distriktu Brčko traje već osam godina, napomenuvši da su tamo u tijeku aktivnosti koje idu u smjeru osnivanja lovačkog saveza Distrikta Brčko. Govoreći o teškom stanju u kojem se nalazi lovstvo u Središnjoj Bosni, Jako Čavara je spomenuo neuspjeh projekta osnivanja novih, tzv. trećih udruga, krivolov, najezdu vukova, neriješeno pitanje gospodarenja smeđim medvjedom i pitanje šteta u lovištu.

Možda i najznačajnija točka dnevnog reda bila je odluka o izobrazbi lovnika na razini Saveza i njegovih članica. Prema riječima Ivice Lučića, tajnika Saveza, o tome se dugo promišljalo i kako su lovnici „alfa i omega“ svakoga lovišta, ocijenjeno je da je sazrelo vrijeme za provedbu temeljite i kvalitetne izobrazbe lovnika. Upravni odbor jednodušno je podržao ovaj prijedlog i donio odluku da se izobrazba lovnika organizira i provede u 2020. godini.

Pred članovima Upravnog odbora Saveza našlo se i pitanje zakupa zgrade za smještaj Saveza, točnije Ugovor o dodjeli u zakup i korištenje zgrade u bivšoj vojarni „Rodoč 3“ Lovačkom savezu Herceg Bosne. Nakon vrlo temeljite analize i uočavanja nekih propusta i nedostataka u ponuđenom ugovoru, odlučeno je da će se o tome raspravljati na zajedničkom sastanku predstavnika Saveza i Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Živa rasprava vođena je i o prednacrtu novog zakona o lovstvu Federacije BiH, koji je predložilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nakon brojnih komentara, sugestija i primjedbi, Upravni je odbor zauzeo stav da Stručna služba Saveza i Stručno vijeće za lovstvo Saveza kontinuirano prate sve što se bude događalo glede ovoga zakona i da na temelju toga poduzimaju potrebne aktivnosti usmjerene prema ovlaštenim institucijama i članicama Saveza.

U nastavku sjednice najviše je riječi bilo o financijskom stanju u Savezu, odnosno o podmirenju članskog doprinosa i nekih drugih dugova članica Savezu, pri čemu je odobreno da Savez financijski pomogne gradnju streljane Lovačkog društva „Mosor“ Široki Brijeg.

Nakon radnog dijela sjednice uslijedio je svečani domjenak na kojem je predsjednik Saveza Slavko Marin članovima Upravnog odbora uručio prigodne darove, zahvalio im na suradnji i zaželio sretne božićne i novogodišnje blagdane i puno sreće i uspjeha u 2020. godini. U ugodnoj atmosferi i dobrom lovačkom raspoloženju druženje je potrajalo duboko u noć i bilo svojevrsna uvertira u sutrašnji zajednički lov fazana koji je za članove Upravnog odbora i goste organiziralo Županijsko vijeće za lovstvo Posavske županije.