Novosti

LU „M. M. Bikan“ Vir

Članovi LU-a „M. M. Bikan“ Vir, Posušje, krajem proljeća dali su se na uređenje lovišta i lovnogospodarskih objekata svoje udruge. Davnašnja je želja ovdašnjih lovaca imati jedan ograđen prostor s karakteristikama pravog prihvatilišta i uzgajališta crne divljači iz kojeg će divljač biti puštana u slobodna lovišta.

Novcem vlastite udruge i potporom pojedinaca te nekih posuških i virskih gospodarstvenika koji su dali svoj doprinos u vidu građevinskog materijala, sagrađen je respektabilan ograđeni prostor površine oko 5,5 tisuća metara četvornih u koji je za početak smještena jedna bređa, za okot spremna divlja krmača i jednogodišnji veprić, a njima će se uskoro pridružiti još nekoliko divljih svinja čija je nabavka u fazi dogovora.

Tajnik, ujedno i lovočuvar udruge Elvis Budimir, posebno je istaknuo marljivost i zalaganje mladih lovaca koji su svojim radom dali golem doprinos izgradnji uzgajališta, prisjetivši se teških vremena korone: "Zabrane koje su tada rezultirale i određenim ograničenjima nisu zaobišle ni našu udrugu, pa je tako naše vodstvo prethodno planirane akcije i radove u lovištu prolongiralo za neka bolja i sigurnija vremena koja su, evo, došla i tek ovih dana projekti su dočekali svoju realizaciju".

Na tajnikove riječi nadovezao se Ivan Jurišić, novi predsjednik udruge: „Dužnost nam je i obveza svoja lovišta obnavljati i unapređivati, pa sad nastavljamo gdje smo stali prije epidemije. Kako bismo što spremnije dočekali novu lovnu sezonu, odradili smo puno bitnih stvari te različitih akcija i radova u lovištu. S ponosom izdvajam upravo ovu koja je rezultirala izgradnjom prihvatilišta-uzgajališta za crnu divljač. Mogu reći da je ona odavno bila nedosanjani san lovaca u našoj udruzi.

Ovom prilikom zahvaljujem svim lovcima koji su sudjelovali u akciji te našim podupirateljima koji su nam pomogli završiti ovaj vrijedni projekt.

Nakon završetka radova lovce su prigodnim ručkom počastili Tomislav Jurišić i Jakov Polić, članovi udruge. Tijekom objeda donesena je odluka o izgradnji jedne kućice s trijemom u neposrednoj blizini ovoga uzgajališta, koja će služiti kao ostava i spremište za hranu namijenjenu stanarima uzgajališta te kao sklonište lovcima u hladnim i toplim danima. Ispod veličanstvenih zagorskih borića, bit će to više nego ugodan odmor nakon posjeta uzgajalištu.