Novosti

Siguran oslonac u izvanrednim okolnostima

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dragovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. godine u Širokom Brijegu. Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti u skladu s općim ciljevima i interesima udruge, kao i zadovoljavanje javnih potreba u tehničkoj kulturi na razini Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Zajednička utemeljiteljska skupština održana je u Parku prirode Blidinje, Masna Luka, u lipnju 1994. godine. Naime, udruzi su se tada pridružili radioamateri iz Središnje Bosne i Posavine koji, zbog ratnih događanja, nisu mogli sudjelovati na osnivačkoj skupštini 1993. godine. Tada je usvojen i novi statut Zajednice te ostali normativni akti. Izabrana su tijela upravljanja, a ZRHB je preregistriran po ondašnjim propisima kod Višeg suda u Mostaru 1994. godine. S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a njezini su utemeljitelji bili ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Trenutačno u BiH postoje tri saveza-organizacije radioamatera: ZRHB (Mostar), ARAuBiH (Sarajevo), SRRS (Banja Luka), koji predstavljaju radioamatere tri većinska naroda u Bosni i Hercegovini. Sva tri saveza registrirana su na temelju Zakona o udrugama i fondacijama, u Ministarstvu pravde BiH.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike te radijskih i satelitskih komunikacija, a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radioamaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblast radiotehnike i elektronike, u posljednje vrijeme i u oblast informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje i uz konstantan edukacijski rad omasovio članstvo tako da trenutačno okuplja više od 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu. Među članstvom je velik broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne svake godine ostvaruje zapažene uspjehe na svjetskim natjecanjima. Prošle godine u najpoznatijem „CQ World Wide Contest”, gdje u prosjeku svake godine sudjeluje više od 30.000 radioamatera iz cijelog svijeta, ZRHB je u jednoj od kategorija osvojio drugo mjesto u svijetu.
Zajednica radioamatera Herceg Bosne posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe. Zahvaljujući potpori lokalne zajednice za samo godinu dana instalirano je novih pet digitalnih radioamaterskih repetitora koji pokrivaju velik dio BiH. Stoga GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu. Zbog izvanredne situacije nastale epidemijom koronavirusa, Civilnoj zaštiti u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji stavljeni su na raspolaganje komunikacijski sustavi Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Unutar ZRHB-a aktivna je interna skupina naziva ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), s ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije. Ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi veza ne revitaliziraju. U cijelom svijetu radioamateri pomažu u slučajevima različitih katastrofa. Ratna događanja iz 90-ih te velike snježne nepogode iz 2012. godine, pokazali su da komunikacijski sustavi radioamatera znaju biti itekako korisni u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi.

KAKO POSTATI RADIOAMATER

Do radioamaterske dozvole (licencije) u Bosni i Hercegovini može se doći polaganjem ispita za radioamatere. Jedan od uvjeta za izlazak na ispit je imati prebivalište u BiH, a donja granica za izlazak na ispit je 14 godina. Želite li postati radioamater trebate se prijaviti na online tečaj koji organizira Zajednica radioamatera Herceg Bosne. Za izlazak na ispit dovoljna vam je metoda samoedukacije uz korištenje svih raspoloživih materijala koje možete pronaći na internetu. Postoji dovoljno vrlo zanimljivih mrežnih stranica na kojima možete pronaći puno materijala koji će vam koristiti za stjecanje znanja potrebnih za uspjeh na radioamaterskom ispitu. Nakon položene klase – a ispit se provodi u organizaciji Zajednice radioamatera Herceg Bosne – Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) izdaje vam ovlaštenje i dozvolu za rad vaše radioamaterske postaje.

ZRHB posjeduje administrativni ured u Mostaru na adresi: Kralja Tomislava 105. Oni koji žele pristupiti ispitu za radioamatera, mogu se javiti na broj 063 356-780 ili koristiti e-mail: radioamaterizrhb@hotmail.com.