Novosti

LD „PAVLOVICA“ NOVI TRAVNIK: Žele red, i zato su „problem“

Lovačkom društvu „Pavlovica“ Novi Travnik oduzeta je mogućnost analize učinjenog u lovištu protekle godine i poduzimanje potrebnih mjera za novu sezonu, iako to uspješno radi već 68 godina. Nažalost, ima i onih koji ne žele da bude kako treba i da se radi na vrijeme, jer kada je sve kako „ne treba“, njima je tek tada „dobro“.

Lovačko društvo „Pavlovica“ želi red! Onih koji žele red, puno je više od onih koji ga ne žele. A ipak su „problem“ oni koji žele red. U čemu je kvaka, ako je više onih koji žele dobro svima? Kvaka je u tome što će manjina izgubiti ono što nije ni zaslužila. A manjina odlučuje! Manjina dobro pazi na nered i dobro ga održava. Održava ga nacionalizmom i ratničkom retorikom, i to svi vidimo. Nažalost, i među lovcima ima onih koji ne žele red. Tako se povećava sigurna hladovina državnih institucija u kojoj je broj mjesta ograničen, a koja se (hladovina) lako brani neredom. Do kada bez odgovornosti i straha od odgovornosti?

Da prethodno nije prazna priča vidi se iz posljednjih odluka Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (MPVŠ) Županije Središnja Bosna. Nepisana poruka da lovačka društva, koja imaju svoju lovačku povijest i članovi su Lovačkog saveza Herceg Bosne, ne mogu dobiti lovište u zakup, pretočena je u odluke. Županijski MPVŠ utemeljio je lovišta po načelu „lovište u granicama općine“, ali ne u svim općinama. Novi Travnik i Gornji Vakuf-Uskoplje nisu dobili lovište, niti je tamo formirano ikakvo lovište! Ni u granicama općine, ni u prirodnim granicama, kakve trebaju biti. Sreća u nesreći je da su u ovakvoj situaciji opstala i lovište dobila lovačka društva u Dobretićima, Bugojnu i Donjem Vakufu. A Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Busovača, Vitez, Travnik i Jajce dogovorili su se da umjesto dva stara društva, jedno zajednički formirano društvo dobije lovište u njihovo ime. Neki, koji ovo čitaju, „naivno“ će primijetiti: Pa zašto i vi niste stvorili jednake uvjete kao i oni koji su dobili lovište?

E, oni koji se to pitaju sigurno ne znaju da lovišta u granici općine (gdje su postojale dvije lovačke udruge) nije dobilo ni jedno od ta dva društva. Lovište je dobilo novoosnovano društvo koje će gospodariti lovištem, a postojeća društva su zadaću bavljenja lovstvom prenijela na to novo društvo i praktički sebe pretvorila u sekciju. A pitanje je do kada će te „sekcije“ biti članice svojih saveza? Nezakonito osnivanje lovišta, nezakonita dodjela, pristanak na nestanak, održavanje nereda… provjeren je recept da se vlada i da raja šuti.

Slijedi, tko ne koristi svoj pečat i svoje ime, neće imati ni razloga ni snage da opstane! Raji je bitno da je šuma slobodna, a gospodari nereda mirni! Hobotnice su čudna stvorenja!
Nažalost, Lovački savez Herceg Bosne, koji je po Zakonu o lovstvu obvezan pomagati svojim članicama, nema snage utjecati na ministarstva koja su stvorila ovaj problem! No lovci očekuju od svog saveza da ih, među ostalim, informira o službenim aktivnostima glede ovog pitanja. Da se zauzme službeni stav jer „sutra“ će se zakon primijeniti i nova će društva morati biti članice nekog saveza, a stara će prestati to biti. Netko u nekoj organizaciji bit će odgovoran za to. Koji će savez dobiti, a koji izgubiti svoje članice? Tada bi slika bila jasnija, tko želi da društva opstanu, a tko želi da nestanu, tko se bori za svoje, a tko za sebe.

Lovačko društvo „Pavlovica“ Novi Travnik sve čini za dobrobit svojih članova, Lovačkog saveza Herceg Bosne i lovstva u Bosni i Hercegovini. U skladu sa zakonom i načelima europskih država i organiziranog lovstva, s pogledom ka Europskoj uniji a ne u blisku i/ili daleku prošlost. Kao što je Bosna i Hercegovina u Europi, i Središnja je Bosna u Bosni i Hercegovini!