Novosti

GORNJI VAKUF-USKOPLJE: „Intenziviranje napora“ fraza ili…?

Vodstvo Lovačkog društva „Uskoplje“ Gornji Vakuf-Uskoplje, krajem ožujka 2021., iniciralo je sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza Herceg Bosne, Saveza lovačkih organizacija u BiH te susjednim Lovačkim udruženjem „Radovina“. Jedina točka dnevnog reda bila je, u duhu dijaloga i kompromisa, uzajamnog poštovanje i potrebe provedbe svih zakonskih propisa, pokušati pronaći rješenje za „status quo“ u lovstvu na području općine, ili mu se koliko-toliko približiti.

Sastanak je službeno otvorio Sead Čaušević, općinski načelnik. „Nadam se da će ovaj sastanak donijeti dobro ponajprije vama lovcima, a u krajnjem slučaju i svim žiteljima našega kraja. Iako smo godinama bili opisivani kao 'grad slučaj', očito je da smo s vremenom vlastitim radom došli do trenutka kad smo prepoznati kao pozitivan primjer života i suživota. Moja je želja da tako bude i s lovstvom, a resursi same Općine uvijek će vam biti na raspolaganju“, rekao je Čaušević. Goran Batinić, predsjednik Općinskog vijeća, izrazio je nadu za konstruktivnom raspravom koja će donijeti rješenje.

Domaćin sastanka, Jerko Šapina, predsjednik LD-a „Uskoplje“, naglasio je potrebu za jednim ovakvim sastankom. Objasnio je da se situacija u Srednjobosanskoj županiji u nekoliko zadnjih mjeseci dosta promijenila i nastavio: „Kao što je poznato, u deset općina lovište je formirano po modelu 'jedna općina, jedno lovište', a izostavljeni su samo Novi Travnik i naša općina. Stav našeg društva je da je apsolutno moguće formirati dva ili više lovišta na području naše općine, jer u praksi lovci već love na određenim područjima, gdje nitko nikomu ne smeta.

Olakotna je okolnost sama lovna površina koja iznosi preko 36.000 ha, koja se u modernom lovstvu jednostavno smatra prevelikom da bude jedna pravna cjelina odnosno lovište. Naš je cilj da formiramo lovišta koja će pripasti našim društvima, s pripadajućim, jasno definiranim revirima koji će biti jamstvo suradnje na terenu. Apsolutno prihvaćamo ideju da, nakon što naša društva dobiju lovišta na korištenje, formiramo zajedničko tijelo koje će koordinirati aktivnosti u lovištu, lovočuvarsku službu i sl.“

Haris Milanović, predsjednik LU-a „Radovina“, kazao je da vjeruje kako je formiranje trećeg, zajedničkog društva jedini način funkcioniranja lovstva u općini: „Deset je općina postupilo na taj način i mi već kasnimo za njima, pa se moramo što prije pokrenuti da bismo ih sustigli.“ Međutim, rekao je da razumije zahtjeve LD-a „Uskoplje“ i da su svjesni kako će obje strane morati biti spremne na kompromis.

Čelni ljudi obaju saveza pohvalili su izlaganja koja su čuli, kao i argumente i jednog i drugog predsjednika. Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH, Muhamed Hodžić, naglasio je kako dva saveza odlično surađuju i ostvaruju značajne rezultate. Uloga saveza nije vršiti pritisak nego pružiti podršku. „LU 'Radovina' ima moju podršku, međutim, želim naglasiti da su oba prijedloga legalna i legitimna“, rekao je Hodžić.

Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, ocijenio je ključnim da se svim lovcima, bilo to jedno ili dva lovišta, omogući lov na području cijele općine, bez plaćanja ulaska. Pozvao je predstavnike društava da zajedno posjete Travnik i Žepče, kao primjere općina koje funkcioniraju kao ujedinjeni (Travnik) ili kao općina s dva lovišta i dva društva (Žepče). „U kontaktu s vodstvima tih udruga možete doći do kvalitetnih povratnih informacija koje bi vas približile konačnom rješenju i dogovoru“, rekao je Marin.

Tajnik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Ivica Lučić, istaknuo je da osobno zagovara više lovišta na području općine: „Takav pristup nema veze s nacionalnim sastavom određenog područja. Evo, imamo četiri županije gdje su lovišta podijeljena, primjerice, Tomislavgrad ima pet lovišta, Bosansko Grahovo šest i sl. Europski prosjek veličine jednog lovišta je 3500 ha, a mi ovdje govorimo o 36 000 ha. Dakle, veliko je pitanje mogućnost kvalitetnog upravljanja takvim lovištem, kao i njegova financijska isplativost. Sa stručne strane tvrdim da je model s više manjih lovišta lakši za kontrolu, jeftiniji itd. Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da lovci ovdje već 25 godina love podijeljeno. Potrebno je tu situaciju samo prenijeti na papir i mišljenja sam da na taj način nema ni pobjednika ni gubitnika.“
Nakon sastanka održan je ručak na kojem je dogovoreno intenziviranje napora kako bi se što skorije došlo do rješenja i u Uskoplju-Gornjem Vakufu.