Novosti

Otvoreno prvenstvo Saveza u lovnom streljaštvu

Otvoreno prvenstvo Lovačkog saveza Herceg Bosne u lovnom streljaštvu – disciplina trap, utemeljeno je 2009. godine i od tada nije održano jedino 2020. godine, zbog koronavirusa. Ovogodišnje prvenstvo održano je 29. svibnja na streljani „Bovan“ u Mostaru.

Za natjecanje su se prijavila 53 strijelca, odnosno 14 ekipa: LD „Jarebica“ Mostar (dvije ekipe), LD „Mosor“ Široki Brijeg (dvije ekipe), LD „Galeb“ Čapljina, HLU „Malič“ Grude, HLU „Orao“ Čitluk, LU „Jadran“ Neum, LD „Lještarka“ Kiseljak, LD „Zec“ Busovača, LU „Sava“ Orašje, LU „Kuna“ Domaljevac, LSUG „Jarebica“ Štrepci i SK „Primorje“ Visočani (Hrvatska). Za ekipu su mogla nastupiti četiri strijelca, a za ekipni se poredak računao zbroj trojice najuspješnijih. Pucale su se dvije serije po 15 golubova za ekipni poredak, a šest najboljih strijelaca još jednu seriju za pojedinačni poredak.

Nekoliko dana prije početka prvenstva, na mostarskoj su se streljani pojavili problemi s uređajem za izbacivanje glinenih golubova, ali su uspješno prevladani u suradnji s Lovačkim društvom „Zec“ iz Busovače.

Prije početka natjecanja, u ime LD-a „Jarebica“ Mostar ugodan boravak u gradu i dobre rezultate strijelcima je poželio Maki Grle, predsjednik „Jarebice“.

U ime Lovačkog saveza Herceg Bosne, organizatora natjecanja, nazočne je prigodnim riječima pozdravio Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine Saveza, istaknuvši pritom potporu koju Savez kontinuirano daje lovnom streljaštvu.
Ilija Vrljić službeno je otvorio Prvenstvo, a počasni hitac na streljani ispalio je Maki Grle.

Odlični rezultati nekoliko ekipa u prvoj seriji nagovještavali su zanimljivo i neizvjesno natjecanje. Posebice je iznenadila „druga“ ekipa LD-a „Mosor“ Široki Brijeg, čiji su članovi Marko Damjanović i Slobodan Planinić „ubili“ po petnaesticu i tako držali u neizvjesnosti ekipni poredak. Na kraju najujednačeniju ekipu imali su strijelci „Primorja“ iz Visočana (Nikša Lujo, Branimir Butigan, Hrvoje Pinčević i Nikola Vitković) i s 82 goluba zauzeli prvo mjesto. Drugi su bili strijelci LD-a „Mosor“ I. (Vladimir, Zoran i Tomislav Mandić i Edo Duraković) sa 78 pogodaka, a treći strijelci „Mosora“ II. (Marko Damjanović, Slobodan Planinić i Vlado Bokšić) sa 77 pogodaka.

Za ulazak u finalnu seriju za pojedinačni poredak u raspucavanju su, zanimljivo, „otpala“ dva strijelca s pogođenih 27 golubova. U finalnoj seriji, pet je strijelaca „ubilo“ po 14 golubova, a pobjednik je bio Marko Damjanović iz širokobriješkog „Mosora“ (29, 14), relativno novo ime na streljačkoj sceni. Drugi je bio Anđel Dragičević iz LD-a „Galeb“ Čapljina (28, 14), treći Branimir Butigan (28, 14), četvrti Hrvoje Pinčević (27, 14), peti Zoran Mandić (27, 14), šesti Nikša Lujo (27, 11).

Diplome za sudjelovanje na natjecanju ekipama je uručio Đuro Oršolić, član Povjerenstva za lovno streljaštvo Lovačkog saveza Herceg Bosne, a zahvalnice za pomoć u organiziranju ovog natjecanja tajnica Saveza Jelena Ljubić. Pokale i medalje najboljim ekipama uručio je Ilija Vrljić, a najboljim pojedincima Darko Ćubela i Ivo Stojčić.