Novosti

Roško Polje: U požarima teško stradao biljni i životinjski svijet

Izazivajući požare, neodgovorni i nesavjesni pojedinci svake godine nanesu golemu štetu i prirede veliku muku vatrogascima, šumarima, lovcima i pučanstvu Roška Polja. Ove godine na području Dobrića izgorjele su dvije pojate i jedna stara kuća. Lovište Grabovica i Midena opustošeno je do te mjere da u njemu zadugo neće biti nikakva života. Biljni i životinjski svijet jednostavno je nestao, iščeznuo i trebat će vremena i vremena da se obnovi.

Unatoč velikim naporima vatrogasaca, šumara, lovaca i lokalnog pučanstva, angažiranju teškog stroja-gusjeničara na stvaranju protupožarnog pojasa te podršci iz zraka koju su pružili kanaderi, vatra se „probudila“ između Radoša i Vojkovića te na brzinu uspjela ući u naseljeno mjesto Vojkoviće, gdje su izgorjele košnice, traktor i garažna vrata. Dok su gasitelji poduzimali sve što mogu da obuzdaju vatru kako ne bi nanijela još veću štetu, Bog je doslovce iz vedra neba spremio kišu – pravi prolom oblaka i time okončao muke svih onih koji su se danima i noćima borili protiv vatrene stihije. Hvala mu na tome, a hvala i svim gasiteljima te Vladi Republike Hrvatske koja je na poziv Općine Tomislavgrad i Vlade HBŽ-a poslala kanadere koji su napravili golem posao u borbi protiv požara.

Nekoliko dana nakon što su požari ugašeni, na inicijativu lokalnog farmera Branka Šapine koju je poduprla nekolicina Rožana i LU „Zavelim“, gasitelji su na Močilima počašćeni janjetinom i pićem. Pozivu se odazvao i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, koji je cijelo vrijeme proveo na terenu s vatrogascima.