Novosti

LIGA HERCEG BOSNE U LOVNOM STRELJAŠTVU

Nakon osam kola, ovogodišnja Liga Herceg Bosne u lovnom streljaštvu završena je 9. listopada, Otvorenim prvenstvom LU-a „Jadran“ Neum.

Zbog epidemije koronavirusa i malog broja održanih susreta, prošle godine Lige nije bilo, odnosno natjecanja koja su se uspjela održati nisu ni bodovana za Ligu. Za ovu je godinu dogovoreno, ako se održi najmanje pet od planiranih osam kola, bodovi će se računati za Ligu. Na svu sreću održano je svih osam kola (Široki Brijeg, Mostar, Čitluk, Busovača, Kupres, Grude, Čapljina i Neum), a natjecalo se sedam lovačkih udruga.

Po propozicijama Lige, jednu lovačku udrugu predstavlja samo jedna ekipa od četiri člana, a njihovi rezultati računaju se i za pojedinačni poredak. U ekipnom dijelu zbrajaju se rezultati trojice najboljih, a najslabiji rezultat u osam kola se briše. U slučaju jednakog broja pogodaka prednost ima ekipa čiji je rezultat koji se briše bolji. Jednako pravilo vrijedi i za pojedinačni poredak, što se ove godine i ostvarilo.

Otvoreno prvenstvo LU-a „Jadran“ Neum bilo je zanimljivo, posebice u borbi za pojedinačni poredak u Ligi. U ekipnoj konkurenciji širokobriješki „Mosor“ imao je gotovo nedostižnu prednost pred „Orlom“ iz Čitluka, a „Jadran“ sigurnu treću poziciju, kako je i ostalo na kraju neumskog natjecanja. Mosorovci (543) su još i povećali prednost pred „Orlom“ (530) na 13 golubova, a treći su bili strijelci „Jadrana“ (466).

U pojedinačnoj konkurenciji s podjednakim su rezultatom (158) u posljednje kolo ušli Edo Duraković iz Širokog Brijega i Marijan Luburić iz Čitluka. Kako Duraković nije došao na natjecanje, činilo se da je Luburiću prvo mjesto osigurano. No nije bilo tako. Luburić u dvije serije pogađa „samo“ 22 goluba i prilika za uzeti naslov pobjednika ukazala se Vladimiru Mandiću – Ćadi. Trebao je u drugoj seriji pogoditi trinaest golubova i poravnao bi se s Luburićem, a kako ima bolju seriju koja se briše, pripalo bi mu prvo mjesto. Ćada u drugoj seriji „ubija“ 12 od 12 i činilo se da je sve riješeno. Ali, onda promašuje 13. i 14. goluba, ostao mu je još 15. Sve oči na streljani uprte su u posljednji Ćadin hitac. U svom stilu, Ćada poziva goluba, puca i – pogađa te tako postaje pojedinačnim pobjednikom Lige Herceg Bosne u lovnom streljaštvu u sezoni 2020./2021. Marijan Luburić je drugi, Edo Duraković treći.

Poslije natjecanja nazočnima se prigodnim riječima obratio Stojan-Stole Musa, član Upravnog odbora Saveza i predsjednik HLU-a „Orao“ Čitluk. Uslijedila je podjela pokala i medalja, a onda uobičajeno druženje strijelaca, redom međusobno dobrih prijatelja.

Ovogodišnja Liga Herceg Bosne ocijenjena je uspješnom, ali su se ponovno pokazale neke slabosti koje budućnost ovoga projekta mogu dovesti u pitanje.

LIGA KROZ BROJKE

  • Najviše pogodaka postignuto je na natjecanju u Grudama (478), a najmanje u Neumu (289).

  • Najdulju „klupu“ imali su strijelci širokobriješkog „Mosora“ (6), a najkraću strijelci mostarske „Jarebice“.

  • Sve ekipe, osim grudskog „Maliča“ čiji strijelci nisu nastupili u dva susreta, sudjelovali su u svih osam kola, s tim što „Jarebica“ nije imala kompletnu ekipu u šest susreta, „Malič“ u dva, „Galeb“ u tri, „Zec“ i „Jadran“ u jednom.

  • „Mosorov“ prosjek po susretu je 78 pogodaka, a njegovi strijelci drže i najbolji rezultat kola, onaj iz Gruda od 85 pogodaka.

  • Od osam susreta strijelci „Mosora“ bili su pobjednici šest puta, a strijelci čitlučkog „Orla“ dva puta.

  • Drugo mjesto strijelci „Orla“ osvojili su pet puta, „Mosora“ dva puta, „Jadrana“ jednom. Treće mjesto strijelci „Jadrana“ osvojili su pet puta, „Zeca“ dva puta, „Orla“ jednom.

  • Najbolji rezultat susreta u pojedinačnoj konkurenciji ima Vladimir Mandić – Ćada s 30 pogodaka, a slijede Ivica Bačić, Marko Damjanović i Edo Duraković s 29.
Među prvih šest strijelaca u pojedinačnom poretku Lige, čak je pet „Mosorovih“, a jedan je iz „Orla“.

»Tablica i rezultati, pojedinačni i ekipni.