Novosti

LOV U ORAŠJU

U subotu 11. prosinca 2021. u Orašju je u popodnevnim satima održan planirani sastanak Upravnog odbora Lovačkog saveza Herceg Bosne, a u nedjelju 12. prosinca zajednički lov na fazana, šljuku, zeca i sitne predatore. Domaćin lova bila je Lovačka udruga „Sava“ Orašje, na čelu s predsjednikom udruge Marinkom Džoićem.

Za razliku od tmurne i kišovite subote, nedjeljno je jutro osvanulo u bijelom. Istina, bio je to tanak snijeg, tek poneki centimetar, ali dovoljno da se raspoloženje lovaca pristiglih iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine posve promijeni. „Bila bi šteta da nas je kiša primorala čitav dan provesti u lovačkoj kući“, zadovoljno je vremensku promjenu komentirao čelnik oraških lovaca Marinko Džoić. U lovačkoj kući „Basucka“, koja se nalazi u reviru sekcije „Donja Mahala“, okupljeni lovci okrijepili su se najprije domaćom šljivovicom i travaricom kao aperitivom, a onda kobasicama, čvarcima, kuhanim jajima, kolačima, osušenom pečenicom, suhim smokvama, ćupterom…

Poslije doručka, na poziv Marijana Vincetića, lovnika sekcije „Donja Mahala“, postrojavanje, gdje je domaćin biranim riječima pozdravio nazočne, a na poseban način Slavka Marina, predsjednika Lovačkog saveza Herceg Bosne, Đuru Topića, predsjednika Vlade Posavske županije i Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Želeći da se gosti u lovu osjećaju što bolje i sigurnije, domaćini su formirali četiri grupe svojih lovaca, a svakoj od tih grupa pridodali su po nekoliko gostiju.

Do polaska u lovište, snijeg je skoro potpuno prestao padati. A valjalo je gaziti natopljenim posavskim oranicama i pri tome vući na čizmama ne baš mali teret. U takvim se uvjetima ni divljač nije rado pomicala iz svojih skloništa, što je i psima i lovcima otežavalo posao. Pa ipak, bilo je ulova. Primjerice, mlada lovkinja Helena Džoić odstrijelila je svog prvog fazana i za to zaslužila čestitke svojih kolega. Ali je bilo i promašaja, čiji su „autori“ to poslije pokušavali opravdati objektivnim razlozima, no…

Okupljanje nakon lova i zajednički ručak upriličen je u vikendici „Drca“, čiji je vlasnik Ilija Benković – Drca, na samoj obali Save. Već je bila počela susnježica, a lovci, posebno oni stariji i umorni, jedva su čekali taj trenutak. Nakon odane počasti odstrijeljenoj divljači, na red su došli specijaliteti koje su pripremili Drca, Đuka, Tina i Marinko Tontin. Teško je reći što je bilo bolje i ukusnije, sve za čistu peticu.

Svojim dolaskom na ovo lovačko druženje u vikendici „Drca“, lovce su počastili Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, Dragan Guberac, dopredsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne i predsjednik LD-a „Fazan“ Odžak, Mato Jozić, federalni ministar pravde i Marijan Oršolić, načelnik Općine Orašje.

Prigodnim riječima, domaćin Marinko Džoić još je jednom zahvalio svima na dolasku u Orašje, a predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Slavko Marin, zahvalio je Županijskom vijeću za lovstvo Posavske županije i Lovačkoj udruzi „Sava“ Orašje, istaknuvši da su oni „primjer dobra rada u lovačkim udrugama, dobra gospodarenja lovištima i suradnje s općinskim i županijskim institucijama, kao i s Lovačkim savezom Herceg Bosne.“

U nastavku druženja, emocije su dosegnule svoj vrhunac. Pjesma za pjesmom, nije bilo kraja od Hercegovine do Slavonije, koji u pjesmi nije bio spomenut. Oni koji su, ipak, sve to u neko doba morali prekinuti i poći svojim kućama, bili su pomalo zavidni onima koji su ostali i mogli i dalje uživati u takvu ugođaju.