Novosti

UPRAVNI ODBOR LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

Svoj redoviti sastanak, zadnji u 2021. godini, Upravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosne održao je 11. prosinca 2021. u Orašju. Uz radni, sastanak je imao i svečani karakter, s obzirom na božićne i novogodišnje blagdane u povodu kojih je upriličen domjenak za članove Upravnog odbora.

Na ovom su sastanku za članove Upravnog odbora Saveza imenovana dva nova člana: prof. dr. sc. Mate Buntić, predsjednik Županijskog vijeća za lovstvo Hercegbosanske županije i Željko Miličević, predsjednik Županijskog vijeća za lovstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Izvješće o radu Saveza između dvaju sastanaka Upravnog odbora podnio je predsjednik Saveza Slavko Marin. U svom je izvješću predsjednik naglasio provedbu lovačkih ispita na razini Saveza i njegovih članica, održavanje redovite godišnje skupštine Saveza, sudjelovanje predstavnika Saveza u zajedničkim lovovima i lovnostreljačkim aktivnostima članica, sastanke uređivačkog kolegija i izdavanje Hoopa!, definiranje zakonskog statusa i lovidbe zaštićenih vrsta, obilježavanje blagdana sv. Huberta, tiskanje zidnog lovačkog kalendara, božićno-novogodišnje čestitke i božićnog broja Hoopa!, te organiziranje sastanka Upravnog odbora u Orašju.

O zakonskom statusu i lovidbi zaštićenih vrsta govorio je tajnik Saveza Ivica Lučić, ističući dopis Saveza upućen Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a potom i sastanak u istom ministarstvu s temom definiranja lovidbe zaštićenih vrsta koje se nalaze na Crvenoj listi Federacije BiH (medvjed, vuk, ris, divokoza, veliki tetrijeb).
Nakon predsjednikova izvješća o aktivnostima Saveza, uslijedila su izvješća predsjednika županijskih vijeća za lovstvo o radu tih tijela u proteklom razdoblju.

Marinko Džoić istaknuo je problem nestanka fazanske divljači u lovištu povezujući to s pesticidima kojima se tretiraju usjevi soje na prostoru lovišta, od kojih, kako je istaknuo, obolijevaju i životinje i ljudi. Istaknuo je i problem šteta od divljih svinja na području Brčko Distrikta, a što bi moglo rezultirati ukidanjem višegodišnje zabrane lova na tome području.

Stojan Musa izvijestio je o stanju i aktivnostima u lovstvu na području Hercegovačko-neretvanske županije ističući problem neizbora predsjednika Županijskog vijeća za lovstvo, što otežava rad i koordinaciju između lovačkih udruga u ovoj županiji. Istaknuo je i neriješeni problem dodjele lovišta u Čitluku, Rami i Doljanima.

O stanju u lovstvu na području Županije Središnje Bosne izvijestio je Marko Bilandžija ističući problem inspekcijskog nadzora Federalne veterinarske inspekcije u lovačkim udrugama, kojima se stavljaju nove obveze i izdaci na teret lovaca i lovačkih udruga.

Novoimenovani član Upravnog odbora, Mate Buntić, referirajući o stanju lovstva u Hercegbosanskoj županiji, istaknuo je probleme vezane za štete od divljači i sudske sporove koji redovito završavaju presudama na štetu lovačkih udruga. Također je istaknuo i dopis koji su uputili pravosudnim institucijama da preispitaju sudske presude oko naplate šteta od divljači.

Nakon izvješća o radu i aktivnostima Saveza i županijskih vijeća, uslijedila je točka dnevnog reda vezana za Prijedlog pravilnika o lovačkoj iskaznici i lovačkoj markici Lovačkog saveza Herceg Bosne. Po riječima tajnika Saveza Ivice Lučića, donošenje ovog pravilnika na tragu je odluke Skupštine Saveza, a cilj mu je definirati i uvezati lovačku iskaznicu i lovačku markicu, iskaznicu za stranca, te na jednak način definirati status dvojnog, odnosno pridruženog članstva na razini Saveza i njegovih članica.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su svi članovi Upravnog odbora ističući potrebu donošenja pravilnika koji propisuje ovu tematiku za sve članice i članove Saveza, ali ističući i primjedbe na njegov sadržaj pa će Prijedlog pravilnika nakon izmjena i dopuna biti ponovno razmatran na idućem sastanku Upravnog odbora.

U nastavku sastanka raspravljalo se o zamolbi D-M-S d. o. o. iz Glamoča za prijam u članstvo Saveza, o izobrazbi lovaca (grupovođa) za pregled odstrijeljene divljači na Agronomskom fakultetu u Mostaru, o nabavci vozila za potrebe Saveza, te o financijskom stanju, odnosno podmirenju članskog doprinosa i dugova članica Savezu.

Nakon radnog dijela sastanka uslijedio je domjenak na kojem je predsjednik Saveza Slavko Marin članovima Upravnog odbora i njihovim gostima uručio prigodne darove, zahvalio im na suradnji, zaželio sretne božićne i novogodišnje blagdane te poželio mnogo sreće i uspjeha u 2022. godini.

Zaključke sjednice Upravnog odbora možete pogledati OVDJE