Novosti

OKRUGLI STOL KINOLOŠKIH SUDACA

Kinološki savez Herceg-Bosne i Kinološko društvo „Vitez“ iz Viteza bili su organizatori i domaćini okruglog stola održanog 1. srpnja 2022. godine u lovačkom domu u Vitezu. Tema je bila – psi iz VI. FCI skupine pasa.

Na početku sudionike je pozdravio Matija Marjanović, predsjednik Lovačke organizacije „Vitez“ iz Viteza, a potom i Perica Jukić, predsjednik Kinološkog saveza Herceg-Bosne, koji je imao i uvodno izlaganje o mjerenju, normiranju i standardizaciji.

Julijan Glavočević, predsjednik Zbora sudaca, podsjetio je prisutne na standarde i komentare pasmina istarski kratkodlaki i oštrodlaki gonič, posavski gonič, srpski gonič i crnogorski planinski gonič. Kod svake od navedenih pasmina posebno su naglašeni detalji kojima treba posvetiti najveću pozornost, diskvalificirajuće pogreške (npr. agresivan ili plašljiv pas), dopuštene nedostatke (npr. kod svih pasmina dopušta se nedostatak prva četiri premolara – 4xP1, kao i nedostatak molara M3 – nedostatak ovih zuba prilikom ocjenjivanja psa ne smatra se pogreškom) i mane (npr. nepostojanje bijelih oznaka kod posavskog goniča na mjestima propisanim standardom smatra se manom koja će, ovisno o stupnju izraženosti, biti kažnjena smanjenjem ocjene).

Redžo Haskić predočio je standarde slovačkog kopova, srpskog trobojnog goniča, bigla, alpskog brakjazavčara i bosanskog oštrodlakog goniča – baraka. Bosanski oštrodlaki gonič – barak naša je autohtona pasmina pasa i Bosna i Hercegovina je odgovorna za nju. Stoga je na kinološkim sucima i uzgajivačima ove pasmine velika odgovornost jer jedino BiH može predlagati promjenu standarda za tu pasminu. Jedan od zaključaka bio je da se ubuduće svi psi čija je visina grebena ispod ili iznad dopuštenih visina mužjaka ili ženke propisanih standardom pasmine diskvalificiraju u skladu s propisanim standardom, što se posebno odnosi na pasminu alpski brakjazavčar.
Marijan Čilić održao je predavanje o utakmicama u radu na divlju svinju i zeca te radu na krvnom tragu. Potanko je obrazložio kriterije za dodjelu ocjena za pojedine elemente rada, koeficijente s kojima se množe ocjene, konačne ocjene i nagradne razrede.

Iza teorijskog dijela mlađim su sucima i kandidatima za suce podijeljene ocjenske liste koje su trebali popuniti ocjenjivanjem četiri lovačka psa na platou oko lovačkog doma. Mješovito povjerenstvo sastavljeno od najiskusnijih sudaca pregledalo je anonimno popunjene ocjenske liste, a Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne, na kraju je predstavio analizu ocjenskih lista, naglašavajući primjere dobrih, ali i loših opisa pasa.

Jedan od prijedloga s ovoga skupa je da na svakoj kinološkoj manifestaciji suci javno objave nedostatke pasa, što bi bilo dobro i za uzgajivače i za publiku.

Okrugli stol dio je procesa stalnog osvježavanja znanja kinoloških sudaca i kandidata, a trebao bi pomoći u standardiziranju ocjenjivanja pasa, od čega bi korist imali savezi, vlasnici pasa, uzgajivači i suci. Šteta je da ovom događaju nisu nazočili barem predstavnici Povjerenstava za lovnu kinologiju Lovačkog saveza Herceg Bosne, jer se u mnogo slučajeva pokazalo da su lovci, odnosno vodiči pasa najslabija karika.