Novosti

SASTANAK ŽUPANIJSKOG VIJEĆA ZA LOVSTVO ŽSB-a

Krajem lipnja 2022. godine u Vitezu je održan sastanak Županijskog vijeća za lovstvo Županije Središnja Bosna.
U izvještajnom dijelu sastanka, još uvijek aktualni predsjednik Vijeća, Marko Bilandžija iz Jajca, govorio je o aktivnostima Vijeća u prethodne dvije godine.

Tema koja je dominirala u tom razdoblju bilo je formiranje tzv. unija i lovišta na području deset općina u ovoj županiji, odnosno stav lovačkih društava iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Novog Travnika koja nisu pristala na koncept ujedinjenja društava i formiranje lovišta po načelu „jedna općina – jedno lovište“.

Resorno županijsko ministarstvo raspisalo je konkurs za formirana lovišta i dalo ih na korištenje novoosnovanim, trećim društvima, no kako je takav koncept gospodarenja lovištima vjerojatno jedinstven u svijetu, došlo je do određenih problema. A jedan od najvećih vezan je uz izradu lovnogospodarskih osnova, odnosno neprihvaćanje tih dokumenata pojedinih lovačkih udruga od strane resornog ministarstva. U daljnjoj raspravi pojedini članovi Vijeća požalili su se na financijsko stanje u svojim udrugama, koje za posljedicu ima poteškoće u podmirenju svojih financijskih obveza i obveza Savezu.

U izbornom dijelu, Vijeće je trebalo izabrati svoga predsjednika, a kandidati su bili Jerko Šapina iz LD-a „Uskoplje“ i Slaviša Čavara iz LD-a „Zec“ Busovača. Nakon kratke i konstruktivne rasprave, za novog predsjednika Županijskog vijeća za lovstvo SBŽ-a jednoglasno je izabran Jerko Šapina.

Redžo Haskić predočio je standarde slovačkog kopova, srpskog trobojnog goniča, bigla, alpskog brakjazavčara i bosanskog oštrodlakog goniča – baraka. Bosanski oštrodlaki gonič – barak naša je autohtona pasmina pasa i Bosna i Hercegovina je odgovorna za nju. Stoga je na kinološkim sucima i uzgajivačima ove pasmine velika odgovornost jer jedino BiH može predlagati promjenu standarda za tu pasminu. Jedan od zaključaka bio je da se ubuduće svi psi čija je visina grebena ispod ili iznad dopuštenih visina mužjaka ili ženke propisanih standardom pasmine diskvalificiraju u skladu s propisanim standardom, što se posebno odnosi na pasminu alpski brakjazavčar.
Marijan Čilić održao je predavanje o utakmicama u radu na divlju svinju i zeca te radu na krvnom tragu. Potanko je obrazložio kriterije za dodjelu ocjena za pojedine elemente rada, koeficijente s kojima se množe ocjene, konačne ocjene i nagradne razrede.

Iza teorijskog dijela mlađim su sucima i kandidatima za suce podijeljene ocjenske liste koje su trebali popuniti ocjenjivanjem četiri lovačka psa na platou oko lovačkog doma. Mješovito povjerenstvo sastavljeno od najiskusnijih sudaca pregledalo je anonimno popunjene ocjenske liste, a Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne, na kraju je predstavio analizu ocjenskih lista, naglašavajući primjere dobrih, ali i loših opisa pasa.

Jedan od prijedloga s ovoga skupa je da na svakoj kinološkoj manifestaciji suci javno objave nedostatke pasa, što bi bilo dobro i za uzgajivače i za publiku.

Okrugli stol dio je procesa stalnog osvježavanja znanja kinoloških sudaca i kandidata, a trebao bi pomoći u standardiziranju ocjenjivanja pasa, od čega bi korist imali savezi, vlasnici pasa, uzgajivači i suci. Šteta je da ovom događaju nisu nazočili barem predstavnici Povjerenstava za lovnu kinologiju Lovačkog saveza Herceg Bosne, jer se u mnogo slučajeva pokazalo da su lovci, odnosno vodiči pasa najslabija karika.