Novosti

PREDSJEDNIK GUBERAC U SREDIŠNJOJ BOSNI

Novoizabrani predsjednik Saveza, Dragan Guberac, upriličio je 25. kolovoza 2022. godine u Novoj Biloj sastanak s članovima Županijskog vijeća za lovstvo ŽSB-a, kojem je glavni cilj bio bolje međusobno upoznavanje.

Na početku sastanka, predsjednik Guberac je naglasio kako nije slučajno da je mjesto njegova prvog posjeta baš ova županija i, između ostaloga, kazao: „Svjestan sam kompleksnosti življenja u jednoj ovakvoj sredini, koja uza sve naše probleme iz svakidašnjice nosi i breme nužnog (su)života s našim susjedima. Ako iskreno pogledamo situaciju u državi, sve ono što nas okružuje i smeta nam u političkom smislu najjasnije se ogleda na ovim vašim prostorima. Zato želim čuti vaša iskustva i probleme s kojima se nosite.“

Iz izlaganja svih članova ŽVL-a dalo se zaključiti kako je riječ o jednoj jako heterogenoj sredini, kad su u pitanju uvjeti i okolnosti u kojima djeluju tamošnja lovačka društva. Naime, sedam od deset društava potpisalo je famoznu uniju s drugim društvom s područja svoje općine, članicom SLO BiH. Iz onoga što se moglo čuti, riječ je o modelu koji je nužno zlo iz kojeg će teško proizaći nešto dobro, ponajprije za članice Lovačkog saveza Herceg Bosne. Udruge iz Jajca i Busovače izrazile su zadovoljstvo ovim modelom, a u Novoj Biloj i Vitezu nesretni su u ovom „lošem braku“, kako ga nazivaju. Poseban je problem što su lovišta formirana u granicama općina i samo kao takva mogu biti dodijeljena, s unijom ili bez nje. Dobretići su svoj status riješili jer su dobili cijelo lovište u granicama općine. Poseban problem je u Novom Travniku i Gornjem Vakufu – Uskoplju, gdje lovišta uopće nisu ustanovljena, pa su predstavnici ovih društava zatražili da predsjednik Guberac i Savez poduzmu konkretne mjere kako bi se ova situacija riješila. „Mi kao društvo uredno plaćamo članarinu, radimo, gradimo lovačke kuće, čuvamo svoj identitet i legitimitet te na taj način zapravo dajemo najveću podršku Savezu i zbog toga očekujemo da nam pomognete do mjere u kojoj je to moguće“, rekao je Stipo Zlatunić, predsjednik LD-a „Pavlovica“ iz Novog Travnika.

Nakon što je čuo iskustva, pitanja i probleme, predsjednik Guberac je rekao da je baš zato i došao na ovaj sastanak. Obećao je konkretnu pomoć svim članicama Saveza iz ove županije, istaknuvši kako će teren biti jedino mjerilo njegova rada i kako nije postao predsjednikom Saveza samo da bi to bila još jedna crtica u njegovu CV-u.