Novosti

SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA LOVAČKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

LOVAČKI SAVEZ HERCEG BOSNE

Svoju redovitu sjednicu, zadnju u 2022. godini, Upravni odbor Lovačkog saveza Herceg Bosne održao je 17. prosinca u Orašju.

Na dnevnom redu sjednice bila su uobičajena pitanja vezana za rad i aktivnosti Saveza i županijskih vijeća za lovstvo između dviju sjednica Upravnog odbora, zatim pitanja vezana za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora i radnih tijela Saveza, te financijsko stanje u Savezu, odnosno uplata članskog doprinosa Savezu.

Izvješće o radu Saveza u navedenom razdoblju podnio je tajnik Saveza Ivica Lučić, istaknuvši, među ostalim, sjednicu Upravnog odbora u Žepču i sudjelovanje vodstva Saveza na obilježavanju 100. obljetnice organiziranog lovstva u Žepču, sudjelovanje na lovačkim večerima u Grudama, Kreševu i Posušju, tiskanje i distribuciju lovačkih kalendara, božićnih čestitki i lovačkih markica za 2023./24. lovnu godinu, potpisivanje ugovora s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o dodjeli sredstava za sufinanciranje projekata lovstva u 2023. godini, pripremu i tiskanje božićnog broja Hoopa!, lovački ispit u Mostaru i pripremu za lovačke ispite između Božića i Nove godine u Rami, Tomislavgradu, Orašju, Žepču, Kiseljaku i Livnu za koje je prijavljeno 266 lovnih pripravnika.

U kontekstu informiranja o radu Saveza, predsjednik Saveza Dragan Guberac obavijestio je članove Upravnog odbora da su pokrenute konkretne aktivnosti oko rješavanja dugogodišnjeg problema prostorija Saveza, obećavši da će se te aktivnosti u idućem razdoblju intenzivirati.

Izvješća o aktivnostima županijskih vijeća za lovstvo podnijeli su predsjednici tih tijela ili njihovi predstavnici koji su nazočili ovom sastanku Upravnog odbora.

Predsjednik ŽVL-a Županije Posavske, Marinko Džoić, istaknuo je sljedeće: „Večeras sam jako sretan, kako zbog ovog predblagdanskog druženja, tako i zbog sjednice koju održavamo u zgradi naše lovačke udruge. Našu novu zgradu službeno je otvorio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, što mi je posebno drago, i pritom je pokazao želju da radimo i na osiguranju prostorija za Savez.“

Stjepan Škaro istaknuo je da je Županijsko vijeća za lovstvo Hercegbosanske županije iniciralo izradu plana gospodarenja smeđim medvjedom na uzgojnom području te županije u skladu s Rješenjem o uzgojnim područjima za medvjeda u Federaciji BiH.

O stanju u lovstvu na području Središnje Bosne izvijestio je Jerko Šapina, ističući provedbu lovačkih ispita, obilježavanje blagdana sv. Huberta, sudjelovanje na lovačkoj večeri LD-a „Tetrijeb“ u Kreševu te izradu Plana gospodarenja smeđim medvjedom na razini SBŽ-a.

Stojan Musa izvijestio je o stanju i prilikama u lovstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ističući koordinaciju i suradnju s predsjednikom tamošnjega županijskog vijeća, ali i probleme s lovcima koji nisu članovi lovačkih udruga, a koje bi trebalo rješavati u suradnji s MUP-om HNŽ-a.

Ivica Širić iz Žepča u svom je obraćanju zahvalio Upravnom odboru i Stručnoj službi Saveza na svekolikoj pomoći i sudjelovanju čelništva Saveza na obilježavanju 100. obljetnice organiziranog lovstva u Žepču.

Nakon što su razmotrili financijsko stanje u Savezu, članovi Upravnog odbora konstatirali su da je Savez financijski stabilan, ali da bi se pozitivno financijsko stanje Saveza održalo, sve njegove članice svoje obveze Savezu trebaju podmiriti najkasnije do 31. prosinca 2022. godine.

LOVAČKI SAVEZ HERCEG BOSNE

Nakon radnog dijela sjednice, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne Dragan Guberac uručio je predsjedniku LU-a „Sava“ Orašje Marinku Džioću prigodnu sliku sv. Huberta, uz želju da sv. Hubert čuva i štiti njihov novi lovački dom i sve članove ove lovačke udruge.

Na svečanom domjenku, članovima Upravnog odbora Saveza i njegovim gostima uručeni su prigodni darovi, uz najljepše želje za božićne i novogodišnje blagdane.

Ugodno druženje i dobro raspoloženje dodatno je podgrijala pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije u borbi za treće mjesto na svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

LOVAČKI SAVEZ HERCEG BOSNE